Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Den bez vína, to je jako den bez slunce

Břeclavský deník

Perná – Třiapadesátiletý vinař Milan Kosík z Perné je ženatý, má tři děti a s vínem podniká od roku 1993. "Máme osm hektarů vinic, roční produkce je pětatřicet tisíc litrů a vyrábíme vína přívlastková a speciální, čili ledová nebo slámová," říká Kosík.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?



Díky rodičům a prarodičům, kteří měli vždy vinice a malé sklepní hospodářství. Odmládí jsem pracoval ve vinicích a sklepě jako spousta vinařů v okolí.



V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?



Kvalita vína se vytváří už na vinicích, ke zpracování v dobrých hygienických podmínkách je třeba přivézt zdravé a vyzrálé hrozny. Pak je důležitá technologie, jakou vinař používá.Av neposlední řadě to jsou zkušenosti vinaře, nápad a myšlenka, jaké víno chce vyrobit.



Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?



Mít dobrý vztah jak k vínům,tak i k zákazníkům, bez kterých by se vinařství neobešlo.



Kolik vína denně obvykle vypijete?



Můj dobrý kamarád má názor, že den bez vína je jako den bez slunce.



Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?



Nejhorší chvíle byla,když nám špačci před lety vlétli do vinice a zlikvidovali úrodu z hektaru Cabernetu Sauvignonu. Bylo to ve čtvrtém roce pěstování. Krásné chvíle zažívám, když jsou naši zákazníci při degustacích spokojeni.



Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?



Asi toho letošního na oblastní výstavě vín v Perné, když nám pan senátor Hajda předával cenu za nejlepší Ryzlink vlašský z Perné a za nejlepší kolekci vín.



Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?



Máme rádi spíše zavedené, tradiční odrůdy vín. Při výrobě jsme naopak zastánci moderních metod. Otázka je, co znamená moderní, vývoj jde totiž stále kupředu.



Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?



Vážím si nestorů našeho vinařství, jako jsou pánové Kraus nebo Peřina, který nás na Pálavě učil dělat ledová a slámová vína. A také Miloš Michlovský. Podle těchto pánů se vinaři v našem okolí neustále vzdělávají.



Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?



Nástupce naštěstí mám, syna, který je dnes ve třiceti letech úspěšný vinař a technolog. Dále mám pět vnoučat, z nich určitě další nástupci vzejdou.



(LUKÁŠ IVÁNEK)



---



doporučení: víno pro dnešní večer

Doporučuji naše Rulandské modré rose, pozdní sběr 2010. Víno je příjemně vyvážené s lehkou kyselinkou a výraznou ovocitostí. Například po denní cyklistické túře příjde toto svěží víno vhod.