Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Dobré víno začíná dobývat i metropoli chmelařství

Žatecký a lounský deník, 3.7.2010

Žatec - Světové hlavní město chmelařství, po staletí ráj pivařů. Tak je u místních i turistů zapsán Žatec. V poslední době ovšem ve dříve výsostných vodách chmele a piva čeří stále častěji hladinu dobrá kvalitní vína.

Na degustaci kvalitních vín do jedné z místních kaváren zavítaly v minulých dnech dvě desítky lidí. 'Na dobré víno chodí lidé stále častěji i v Žatci,' říká provozovatel kavárny a vinárny Milan Bočkai.

Souhlasí s ním i majitel žatecké vinotéky Zdeněk Patera. 'O víno má zájem stále více lidí. Lidé se ptají stále častěji, rok od roku jich chodí víc a víc,' potvrzuje.

'Zájemci se teď hodně ptají po novější české odrůdě Pálava. Modrý Portugal je také hodně oblíbený. Často ale lidé odmítají zkoušet, což je trochu škoda, a řeknou si o odrůdy a značky, které dlouho znají. Třeba Svatovavřinecké nebo Frankovka,' pokračuje Patera.

Chutě a krásy bílých i červených skvostů představil při jedné z degustací zájemcům ze Žatce vinař Zdeněk Šilinek. Podle něj už dávno neplatí - Morava víno, Čechy pivo. 'Už to není jako dříve. I v pivařském Žatci mají lidé dobré víno rádi. Když někomu víno chutná, je jedno, odkud je,' říká.

Po svém se prý vyrovnává i s prosbami, které někteří návštěvníci degustace 'po Žatecku' pronášeli. 'Kdy budeme ochutnávat pivo?' ozvalo se několikrát.

'Je to legrace, někdy drobné rýpnutí. Lidé přicházejí za vínem a dobrá nálada nesmí chybět,' pokračuje Z. Šilinek.

Vinaři se shodují, že není důležité rozeznávat nejjemnější rozdíly mezi víny, říkat odkud pochází, hlavní je chuť. 'Prostě musí víno chutnat. Nemá cenu ho pít jen proto, že lahev stojí hodně peněz. To z něj dobré pití neudělá. Je dobré nakupovat v kvalitních vinotékách, v každé rádi poradí. Důležité je nebát se zeptat a zkoušet nové chutě,' říká Zdeněk Patera.

Jste začátečník? Nechte si poradit. 'Když někdo začíná s ochutnáváním vína, mohu doporučit například bílé Neuburské nebo Müller Thurgau. Nebo Zweigeltrebe rosé je pro začátečníky vhodné,' přidává rady Z. Šilinek.



(HYNEK DLOUHÝ)