Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Vydrží-li počasí, bude ročník 2005 nadprůměrný

Lidové noviny, 13.9.2005

reaguje většina vinařů na otázku: JAKÉ BUDE LETOŠNÍ VÍNO?

IVAN VÁŇA
vinař Českého vinařství Chrámce

Vinařský rok 2005 začal dobře - réva nebyla poškozena zimními mrazy. Na jaře byla v dubnu a květnu tři chladná období a vinice částečně namrzly (v Čechách deset až dvacet procent škod). Vinná réva kvetla normálně a dobře odkvetla. Koncem června a tři týdny v červenci bylo krásné počasí. Nadějný rok zkazil srpen, kdy byly tři týdny vlhké a chladné.
. . . . Hrozny jsou teď krásné, plné, dozrávají normálně, ale o tři týdny později než v nejteplejších letech 2000 a 2003. O kvalitě vína rozhodne počasí v září a říjnu. Bude-li hezky a teplo a podzimní mráz přijde pozdě, může být ročník 2005 lepší než průměrný. Očekáváme vína s přívlastkem kabinet a pozdní sběr. Jinak bude ročník průměrný.

JOSEF SVOBODA
jednatel a ředitel Habánských sklepů a vinařský manažer Bohemia Sekt

Letos jsou v našich vinicích splněny všechny předpoklady pro velmi kvalitní ročník. Réva vinná odkvetla dříve, než tomu bylo v minulém roce. Během léta bylo dostatek srážek a réva proto netrpěla suchem. Zdravé, dobře vyvinuté bobule hroznů měly optimální podmínky pro tvorbu aromatických látek a na keřích je bohatá listová plocha, velmi potřebná pro tvorbu cukru. S ohledem na vývoj ročníku v našich vinicích regulujeme počet hroznů na keřích.
. . . . Myslím, že pro hodnocení vín letošního ročníku je namístě optimismus. Slunečné týdny tohoto období jsou pro dozrání hroznů doslova ideální. Jsem optimistou a přesvědčený, že letos z vinice přivezeme tak vyzrálé a kvalitní hrozny, že víno z ročníku 2005 bude hodnoceno výtečně.

ANTONÍN ZATLOUKAL
výrobní náměstek Znovín Znojmo

Průběh letošního počasí, hlavně začátek vegetace, nebyl pro pěstování révy ideální. Během července a srpna spadlo asi 250 mm srážek, což způsobilo větší náchylnost révy na houbové choroby. Réva je vegetačně opožděná asi o sedm až deset dnů, ale teplé zářijové počasí toto zpoždění dohání. Teplo a vodu réva dobře asimiluje a tvoří cukry.
. . . . Vinaři by potřebovali "babí léto" alespoň do poloviny října. Další srážky už nejsou pro dozrávání hroznů vhodné, mohly by se začít vyskytovat plísně. Vydrží-li pěkné počasí, můžeme čekat nadprůměrný rok co do kvality a průměrný rok co do kvantity hroznů. Vsoučasné době je těžké dělat nějaký závěr, ale "zaděláno" je na velmi dobrý ročník.

JIŘÍ SEDLO
předseda Svazu vinařů ČR

Zatím nejsou žádné signály, které by svědčily o nějakém lepším nebo horším ročníku. Sklizeň bude opožděna asi o jeden až dva týdny proti průměru, což však nelze hodnotit ani jako přednost, ani jako nedostatek. O všem se rozhodne během září a října.
Pokračování na straně II

Dokončení ze strany I
Antonín Šťastný
generální ředitel společnosti Vinné sklepy Valtice

Letošní ročník se dá klimaticky charakterizovat jako průměrný z hlediska teplot a nadprůměrný z hlediska srážek. Tato skutečnost ovlivní i charakter vín ročníku 2005.
. . . . Bílá vína se právě díky těmto klimatickým podmínkám pozitivně odlišují od vín z jihu, kde panují mnohem vyšší teploty. Mírné klima napomáhá lepší struktuře aromatických látek, vína jsou ovocnější, nejsou problémy s nízkým obsahem kyselin a fádností vín. Vína budou plná, tělnatá, budou krásně vonět a budou mít předpoklady k dalšímu růstu kvality při jejich archivaci.
. . . . Nicméně málo sluníčka v srpnu se trošku nepřízně projeví u raných odrůd, které už nestihnou naplno využít krásné podzimní počasí, jež koncem srpna a v prvních zářijových týdnech nastalo. Naopak u hlavního sortimentu se očekává výrazný posun kvality, protože teplé slunečné dny a chladnější noci působí velmi příznivě na vyzrání hroznů a krásnou strukturu aromatických látek.
. . . . U červených vín bude záležet na dalším vývoji počasí. Pokud by dobré počasí vydrželo celé září a první polovinu října, lze i u červených vín očekávat velmi dobrou kvalitu.
. . . . Základním předpokladem je však jako každý rok udržení vynikajícího zdravotního stavu hroznů. Chladnější léto s množstvím srážek si u dobrých vinařů vyžádalo vyšší náklady na ošetřen kvůli nebezpečí houbovitých chorob.
. . . . Pro kvalitní červená vína je rovněž důležité omezit nebo zredukovat sklizeň. To platí zejména pro mladé výsadby v hustých sponech. Lze však říci, že milovníci moravských vín se určitě můžou na kvalitní vína z letošního ročníku těšit, a společně si přejme, aby nám krásné slunné počasí vydrželo až do listopadu.

Martin Prokeš
ředitel marketingu Vinium Velké Pavlovice

Letošní úroda ve vinicích je v současné době ve fázi vyzrávání hroznů, o tom, jaký bude ročník se rozhodne v následujícím měsíci podle průběhu počasí. Z tohoto hlediska byl uplynulý rok pro pěstování vinné révy velmi proměnlivý -zpočátku nám počasí příliš nepřálo, ale pro dozrávání hroznů jsou nejdůležitější podzimní měsíce, tedy září a říjen.
. . . . Na kvalitu letošní úrody hroznů by měl velmi pozitivní vliv slunečný a suchý průběh počasí v následujícím období. O celkové kvalitě ročníku nelze prozatím hovořit. Bude-li však trvat příznivé počasí, dá se očekávat v celku kvalitní sklizeň jak z hlediska množství, tak i kvality hroznů.

Patrik Staško
ředitel Vinařství Mikrosvín Mikulov

Z technologického hlediska nebyl letošní ročník jednoduchý. Nepříznivé počasí kladlo velké nároky na naše vinohradníky, převážně kvůli plísňovým onemocněním. Naštěstí zatím nezasáhly v takové míře, aby to výrazněji ovlivnilo kvalitu suroviny.
. . . . Chladné noci, přebytek vláhy a celkově chladnější počasí v průběhu letních měsíců způsobilo zpoždění vyzrávání hroznů asi o čtrnáct dní. Nepřízeň počasí postihne odrůdy, které později dozrávají, což určitě ovlivní kvalitu hlavně u červených vín. K tomu, aby se réva uklidnila a mohla pozvolna nabírat cukry a odbourávat kyseliny již ve vinici, potřebujeme sucho a slunce, což ale v tuto chvíli vypadá, že nám bude dopřáno. Proto mohu říci, že nové ročníky budou opět patřit ke skvostům mikulovské vinařské podoblasti.