Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Rozumné pití alkoholických nápojů prospívá srdíčku a cévám

http://pravo.novinky.cz/, 31.12.2008

Kontrolovaná nenárazová konzumace přiměřeného množství kvalitního a vhodného druhu alkoholického nápoje působí preventivně na srdečně-cévní systém. 'Tento fakt je už dnes podložen mnoha klinickými studiemi,' říká docent Miloš Táborský, přednosta kardiocentra pražské Nemocnice Na Homolce.

Umírnění konzumenti jsou na tom, pokud jde o prevenci nemocí kardiovaskulárního systému, lépe než abstinenti, a to jak jedinci zdraví, tak kardiaci. V menší míře je postihují infarkty zaviněné ucpávajícími se srdečními tepnami.

Proč je to lék

Alkoholické nápoje mají menší či větší obsah prospěšných látek, tzv. antioxidantů, dále vitamínů a minerálů. 'Bylo prokázáno, že úplná abstinence je - v souvislosti s rizikem úmrtí na následky kardiovaskulárního onemocnění - srovnatelná s nadužíváním alkoholu,' říká docent Táborský.

Nejzdravější je víno

Podle docenta Táborského je nejzdravější víno. 'Kromě alkoholu obsahuje flavonoidy spadající do skupiny antioxidantů.
Působí protirakovinotvorně a prospívají srdíčku. V červeném víně je více fenolických látek než v bílém. V bílém je zase vyšší obsah antioxidantů.
Flavonoidy působí jako antioxidanty tím, že vážou molekulární kyslík a pomáhají redukovat tvorbu okysličeného lipoproteinu, který je hlavní příčinou kornatění tepen a vzniku trombóz. 'Potlačují vznik sraženiny a dokonce dokážou vzniklou krevní sraženinu rozpustit,' říká docent Táborský.

Unikátní resveratrol

'Negativní LDL cholesterol, který je oxidovaný, se podílí na ucpávání cév tukovými usazeninami. Jeho oxidaci způsobují volné kyslíkové radikály, které v organismu vznikají účinkem stresu, při kouření, působením špatného ovzduší, při tělesné zátěži, ve stáří atd.,' tvrdí docent.
Fenol zvaný resveratrol tyto volné radikály zachytává, a tak snižuje hladiny škodlivého LDL cholesterolu. 'Kvalitní víno z pohledu vinaře ale nemusí být kvalitní z pohledu lékaře,' říká docent Táborský a přimlouvá se za to, aby už na etiketě bylo vyznačeno, kolik například obsahuje resveratrolu. Tedy látky, která nás chrání.
A ještě něco. Ukázalo se, že konzumenti vína se kloní spíše ke zdravějšímu stylu stravování než například pivaři. Více si kupují ovoce, zeleninu a nízkotučné mléčné výrobky. Naopak pivaři dávají přednost uzeninám a slaným pochoutkám.

Pivo má hodně vitamínů

Docent Táborský nevylučuje ani prospěšnost piva. V pivu jsou přítomny všechny vitamíny skupiny B, stopové prvky a minerály, především hořčík, draslík, fosfor, chlorid, křemík, zinek atd. Ale jeho úskalím je, že se pije ve velkém množství.
'To pro organismus znamená velké množství tekutin, které zatěžují kardiovaskulární aparát,' tvrdí docent Táborský.
I pivo působí na hladinu tzv. HDL cholesterolu v krvi a svým způsobem má tedy preventivní vliv na kornatění tepen. Podporuje krevní oběh a napomáhá i snižování vysokého krevního tlaku.
Destiláty obsahují největší poměrné množství alkoholu. Většinou negativně působí v zažívacím traktu a při nadměrném pití mohou vést ke vzniku vředové choroby žaludku a dvanácterníku a samozřejmě k onemocnění jater.

***

Maximální množství pro zdravého člověka
Druh nápoje Muži Ženy
Víno (3 až 5krát v týdnu) 3 až 4 deci 2 až 3 deci
Pivo (3 až 4krát v týdnu) 0,3 až 1 litr 0,2 až 0,4 litru
Destiláty (3krát v týdnu) 3 cl až 5 cl 2 až 4 cl
Pozn.: uvedená spotřeba platí pro každý druh samostatně. V případě kombinace
se množství nápojů i jejich frekvence snižuje.
Zdroj - Kardiocentrum Nemocnice Na Homolce

Foto popis: Docent Miloš Táborský z pražské Nemocnice Na Homolce.
Foto Autor - Foto PRÁVO - Václav Pergl

O autorovi: Václav Pergl
http://pravo.novinky.cz/