Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Reprezentativní vinná stovka

E15, 5. 3. 2008

Minulý pátek se vinaři konečně dočkali. Ve Valticích byl otevřen již osmý Salon vín České republiky. Do historických prostor valtického zámku na jeden rok přibylo 100 vybraných vín, která prošla poměrně dlouhou cestou výběru. Sám vinař se totiž nemůže do soutěže přihlásit přímo - musí projít nominačními soutěžemi, na nichž výstavní výbory navrhnou do užšího výběru vína, která upoutala jejich pozornost. Od nich pak organizátoři namátkově odeberou vzorek přímo ve sklepě vinaře z příslušné šarže.

Degustační komise vybíraly celkem ze 335 vín ve více kategoriích, jež byly určeny především odrůdami. Nakonec ve valtickém sklepě mohou návštěvníci ochutnat ze 64 vín bílých, 33 červených, jednoho růžového a dvou šumivých. Ze 42 firem, které byly do salonu vybrány, je nejúspěšnější Vinselekt Michlovský se 17 vzorky, Vinné sklepy Valtice sem dostaly sedm vín a Tomáš Krist šest vzorků.

Při otevření se mnozí návštěvníci pozastavovali nad tím, že většina vybraných vín má vysoký obsah zbytkového cukru. Tento trend komentuje nestor moravských vinařů profesor Vilém Kraus: 'Je to předobraz blížící se ´sladké vlny´, která si nachází své obdivovatele. Vliv měl samozřejmě i průběh roku 2006, kdy po hlubokých mrazech v lednu byla vinná réva poškozena, tím klesla i průměrná sklizeň. Pokles úrody však vedl k vyšší cukernatosti, která dosáhla v roce 2006 průměrně 21,2?NM, což byla nejvyšší hodnota od roku 1995.'

Také jsme společně s dalšími hosty na zahájení ochutnali ta vína, která jsou reprezentativní kolekcí umu zejména moravských vinařů. My jsme však ochutnali i dva vzorky z Čech: Ryzlink rýnský z Lobkowického zámeckého vinařství z Roudnice nad Labem bylo víno tělnaté s minerálními tóny, příjemnou kyselinkou a s dlouhou dochutí. Osamoceně také bodovalo jediné červené víno z českých regionů - Rulandské modré, výběr z hroznů z roku 2006 vyrobily vinné sklepy Kutná Hora. A jde skutečně o velmi příjemné červené s vůní černých třešní a kávy a v dochuti je nevtíravě cítit čokoláda.

Jak se ve Valticích hodnotilo

Během tří lednových dnů pak proběhlo v Národním vinařském centru závěrečné hodnocení. Způsob výběru nám přiblížil hlavní sommelier tohoto centra, inženýr Marek Babisz.

'Poprvé se nám podařilo, že hodnotící se během tvrdých tří dnů neměnili. Tím byla zaručena větší objektivita. Působili celkem u tří kulatých stolů, u každého sedělo vždy sedm degustátorů a předseda, který především měl za úkol hodnocení řídit. Anonymní hodnocení proběhlo 100bodovým systémem podle platných regulí O.I.V. (mezinárodní výbor pro vinařství a vinohradnictví).'

Svůj osobní dojem z vín, jež se dostala do letošního Salonu, pak charakterizoval lakonicky: 'Nejvíce zastoupené byly ročníky 2006 a 2005. Myslím, že šlo vesměs o hodně příjemná vína s vyrovnanou harmonií mezi kyselinkami a cukrem, platí to zejména o roku 2006.'

Na otázku, proč jsou tak málo zastoupená česká vína, odpověděl: 'Byly vybrány jen dva vzorky - z Kutné Hory a z Roudnice. Čeští vinaři se zatím drží zpátky, je to asi způsobeno blízkostí Prahy, která zajišťuje pravidelný odběr. Měli by se více účastnit již nominačních výstav.'

Jiří Kolečko / Valtice