Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Česká brána otevřena

Euro, 10. 3. 2008

TRADIČNÍ VÍNA Z˙ČECH: Müller Thurgau 2006 kabinet a Mopr 2006 pozdní sběr ze Žernoseckého vinařství

Nedávná oslava výročí vydání významných vinařských ediktů Karla IV., ke kterému byla vyražena i pamětní mince, byla také přehlídkou umu současných českých vinařů z Čech, kteří na ni dodali své přední produkty.

REGION

Nejseverněji položenou českou vinařskou oblastí jsou Velké Žernoseky. Vzpomínaná Karlova nařízení o pěstování révy tam předběhli cisterciáci a možná i někdo před nimi. Vinohradnictví a vinařství se v oblasti vzpomíná již od desátého století. Cisterciácké sklepy z poloviny dvanáctého století jsou dodnes součástí nynější společnosti Žernosecké vinařství. Tam, kde se Labe prodírá místem zvaným Porta Bohemica, se rozkládají asi nejlepší žernosecké vinice - Velká a Malá Vendule a Mariánská. K nim přibyly tratě na levém břehu řeky, Pod Lovošem. Aby byl výčet úplný, je třeba uvést ještě vinice Kostelní a Nad školou, která leží v katastru obce Žalhostice. Dnes má firma k dispozici 31 hektarů vinohradů.

PRODUCENTI

Žernosecká vína měla a mají ten nejlepší zvuk. Jsou natolik vyhledávaná, že (kam má paměť sahá) byla vždy úzkoprofilovým sortimentem. Když jste si před nemnoha lety chtěli v několika málo vinárnách, kde byla na lístku, dopřát láhev s etiketou Porta Bohemica, museli jste předtím absolvovat alespoň jednu jinou, nejčastěji 'lindenblat' z maďarské produkce. Vína žernoseckého vinohradníka a vinaře a Františka Kupsy jsou dodnes k vidění velice zřídka a jen v podnicích s vysokým renomé. Oněch přibližně sto padesát tisíc lahví, které každoročně opouštějí hlubiny klášterních sklepů pod zrenovovaným žernoseckým zámkem, zdaleka nestačí pokrýt zájem konzumentů. Možná je to tak dobře. Přestože se Žernosecké vinařství orientuje především na bílá vína (pěstuje šest odrůd), stále více se věnuje modrým odrůdám. Vedle tradičních modrých sort portugalu, svatovavřineckého a pinotu se ve výsadbách objevil i dornfelder. Velkou popularitu si získala i vydařená, jemným barikem ozvláštněná kupáž červených vín. Ať už v kombinaci svatovavřineckého s modrým portugalem nebo rulandským modrým. Pro malou přehlídku v české národní bance připravili žernosečtí vinaři dvě mimořádně populární etikety.

DOPORUČENÁ VÍNA

Müller Thurgau 2006 kabinet, Žernosecké vinařství.

Barva je poněkud vyšší, zlatavá a brilantně čirá. V nose se vedle hroznovité zralosti prosazují akordy světlých peckovin, v pozadí tvoří druhý plán lehýnká muškátová kulisa. Chuť je výrazná s ovocitým základem, tělo poměrně plné. Nazrálé hutné aspekty jsou odlehčeny pikantní kyselinou, která drží vínu hlavu vzhůru, nenechá doušek ztěžknout a předčasně 'umřít'. Dozvuk je ještě v samém závěru ozdoben sotva patrným nádechem jádra. Víno odeznívá dlouho a v harmonickém, bohatém gardu.

Mopr 2006 pozdní sběr, Žernosecké vinařství.

Slámová barva střední intenzity a bohaté jiskření jsou průvodními znaky vína. Kytka se nese v muškátových valérech, které nejsou až tolik výrazné a doprovází je lehký nádech minerálů v pozadí. Chuť je tvořena květinovo- muškátovým základem. Podpořena kyselinou není však plochá ani 'rozbředlá'. S poměrně dlouhým, živým doběhem patří toto svěží víno k hitům vinařství.

VOLBA POKRMU

'Millerka' má místo vedle ryb a bílého masa, dobře se snese i se zeleninovými saláty či těstovinami. Kuchaři z Ambiente při oslavě výročí Karlových ediktů mu přisoudili doprovod nastudeno podávané rolády z pomalu na bazalce pečeného králičího masa obaleného plátkem slaniny a ve finále zprudka opečeného. Mopr se báječně osvědčil jako doprovod vepřových nožiček s rozinkovou omáčkou. Zřejmě by byl vhodný i s mírně kořeněnými orientálními jídly, kdy by jeho originalita rozhojnila chuťové spektrum.

ŽERNOSECKÉ VINICE

Bílé odrůdy tvoří 80 procent. Nejvíce je zastoupena 'millerka', která představuje 35 procent z pěstovaných rév, následuje rýnský ryzlink s 10 procenty. Mopr a tramín mají shodně zastoupení 6 procent, a obě rulandy, bílá a šedá, zaujímají okolo 15 procent.

MILAN BALLÍK