Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Naše vína v médiích

Na zámek vyrazilo šest tisíc lidí. Přilákal je Wimbledon


Padesátý ročník Valtických vinných trhů je minulostí. Titul šampiona je ve Bzenci. ...

Miroslav Volařík


Výpravy známého vinaře směřují především na vinice, z nichž si přivezl exkluzivní vína i "patoky". Narazit na Miroslava Volaříka, jak se někde povaluje u moře na pláži, je zcela nemožné. ...

Šampiónem Vinařských Litoměřic poprvé víno z Čech


Vůbec poprvé v patnáctileté historii soutěže Vinařské Litoměřice získá titul šampióna roku 2017 české víno. Bude jím Rulandské šedé, ročník 2015, pozdní sběr, z České zemědělské univerzity v Praze. Získalo totiž nejvyšší bodové ohodnocení od zhruba stovky akreditovaných porotců, kteří v týdnu degustovali v sále litoměřického hotelu Koliba celkem 820 do soutěže přihlášených vzorků pocházejících ze 135 vinařství. ...

Češi pijí čím dál víc vína a nebojí se připlatit, vyčnívají mladé ženy


Vinařům se podařilo přesvědčit zákazníky, že za lahev dobrého vína se vyplatí připlatit. A že když už se začne pít, nemusí to končit "dvoudeckou". Prozrazuje to výzkum spotřebitelského chování, který si nechal zpracovat Vinařský fond České republiky. ...

PRŮZKUM: Češi pijí víno častěji než dřív! Za kvalitu si rádi připlatí


Češi pijí víno častěji než v minulosti a jsou ochotni připlatit si za kvalitní víno. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu spotřebitelského chování, který si nechal zpracovat Vinařský fond. Průzkum také potvrdil jasnou preferenci moravských a českých vín. Spotřebitelé tuzemským vínům dávají přednost kvůli lepší chuti a kvalitě. Mezi konzumenty také přibývá žen. ...

Potrápila mě degustace, řekla nová Královna vín. Jednou chce být sommeliérka


Valtice, Brno - Vůbec jsem nečekala, že bych mohla vyhrát, neskrývala překvapení novopečená Královna vín České republiky Klára Klimecká. Zvítězila v soutěži patřící pod vinařské klání Vinum Juvenale, v konkurenci šesti dívek mezi sedmnácti a pětadvaceti lety. ...

To nejlepší z domácích vinic. Salon vín otevírá, velký zájem o něj mají Korejci


Valtice – Dočkali se. To nejlepší z moravských a českých vinic ochutnají lidé letos poprvé na zámku ve Valticích na Břeclavsku. V místě sídlící expozice Salonu vín nabídne elitní stovku vzorků už v sobotu. ...

Žízeň Čechů roste, na jižní Moravě vysadí nové vinice i bez dotací


Jihomoravští vinaři vysazují a obnovují vinohrady ve velkém. Přestože si momentálně musejí novou výsadbu platit pouze ze svého, jen letos v kraji pravděpodobně vznikne přes 300 hektarů vinic. ...

Pět pádných důvodů, proč si dát každý den skleničku


Jestli jste mezi svá letošní novoroční předsevzetí propašovali také to, že přestanete pít alkohol, možná pro vás máme argument, proč změnit plány. Alespoň pokud jde o červené víno, může vám sklenka denně vyloženě prospět. Zatímco před nadměrným pitím alkoholu lékaři dlouhodobě varují, mírná konzumace – zejména červeného vína – dokáže podle odborníků nejen ochránit srdce a cévy, ale může pro vaše tělesné i duševní zdraví udělat ještě mnohem víc. Dovede třeba účinně pomoci při hubnutí, zlepšit kvalitu spánku nebo dokonce zabránit vzniku a rozvoji stařecké demence. Jedním z důvodů, proč se dá temně zbarvené víno pokládat za zázračný elixír, může být i vysoký obsah přírodního antioxidantu zvaného resveratrol. Ten se mimo jiné nachází ve slupkách a jadérkách modré vinné révy a jsou mu připisovány léčivé a preventivní účinky. Na zdraví a štíhlou postavu Například podle studie provedené na Washington State University pomáhá již zmíněný antioxidant při přeměně tzv. bílého tuku na tuk „hnědý“, který dovede tělo lépe spálit. Ideálním zdrojem resveratrolu jsou podle tamních odborníků čerstvé plody ovoce, které mají také další zdravotní benefity, menší množství látek tohoto typu je ovšem i v červeném víně. Jiné studie také naznačují, že resveratrol údajně pomáhá hubnoucím i tím, že snižuje chuť k jídlu. Vínu coby řešení potíží s nadváhou fandí také výzkumníci z Oregon State University, jejichž experimenty provedené na laboratorních myších prokázaly, že konzumace hroznů (ať už v podobě šťávy, nebo vína) může zastavit růst již existujících tukových buněk a zpomalit vznik nových. Pozitivní roli tu podle nich hraje přirozený antioxidant kyselina ellagová, která se nachází v některých druzích ovoce a zeleniny, a jež by mohla mimo jiné pomáhat buňkám metabolizovat tuk a cukry. Ačkoliv byl průzkum, o kterém se psalo mimo jiné v Journal of Nutrition Chemistry, proveden zatím jen na myších, jeden z autorů, doktor Neil Shay, věří, že další experimenty potvrdí očekávání vědců. Pochvaluje si také relevantnost pokusů, neboť podle jeho slov životní styl testovaných myší výborně odpovídá typu člověka se sedavým zaměstnáním, který dává přednost nezdravé stravě a nemá dostatek pohybu. Označit vinné hrozny nebo víno za zázračný elixír se sice odborníci pochopitelně zdráhají, už dnes je ale na trhu několik potravinových doplňků na bázi resveratrolu nebo kyseliny ellagové, které slibují možná víc, než je zdrávo... Bič na cukrovku Dobrou zprávu ohledně pití červeného vína mají vědci z vídeňské univerzity BOKU pro ty, kterým hrozí nebo je už trápí cukrovka druhého typu. Ti zjistili, že jedna sklenka denně může pomoci dostat pod kontrolu hladinu cukru v krvi. Zásluhu na tom mají polyfenoly, které právě červené víno obsahuje v dostatečném množství a jež mohou působit stejně účinně jako běžně používané léky. Jedná se vlastně o antioxidanty, které pomáhají tělu regulovat hladinu cukru v krvi. Odborníci ovšem varují před tím, abyste místo do lékárny ukvapeně začali chodit do vinotéky – diabetici i ti, kdo mají k této chorobě „našlápnuto“, by se rozhodně měli o každé změně v jídelníčku poradit se svým lékařem. Alzheimer nemá šanci Pro opatrné pití vína jsou také autoři výzkumu z amerického Wake Forest University Baptist Medical Center, kterého se zúčastnilo přes 4000 žen ve věku od 65 do 79 let. Ti zjistili, že respondentky, které si denně dopřávají jednu nebo dvě sklenky, vykazují lepší kognitivní funkce a paměť než abstinentky. Autoři studie se domnívají, že by za tímto úspěchem mohl být fakt, že látky obsažené ve zkonzumovaném vínu brání vzniku krevních sraženin v mozku a zlepšují průtok krve. Alkohol také zřejmě pomáhá zvyšovat hladinu tzv. dobrého cholesterolu, který tak může snižovat riziko zužování mozkových cév. Za pozornost stojí také výsledky nedávno zveřejněné studie z Cleveland Clinic v Las Vegas, jež naznačují, že sommeliéři a experti na víno, kteří při hodnocení vína často používají čich a paměť, mají vyvinutější určitou partii mozku. A zdá se, že to je právě ta oblast, která bývá zasažena degenerativními poruchami, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. „Ačkoli si tím nejsme zcela jistí, zdá se, že pokud máte v této oblasti mozek větší, objeví se příznaky těchto onemocnění mnohem později,“ uvedla autorka studie, neuroložka Sarah Banksová. Sladké hroznové sny Máte večer před spaním chuť na víno? Nemusíte se cítit provinile. Existují totiž i studie, které prokazují, že v případě červeného vám sklenka či dvě mohou pomoci ke klidnějšímu a zdravějšímu spánku. Za to, že se nám dobře usíná, totiž může hormon melatonin, který je produkován epifýzou neboli nadvěskem mozkovým, a má na starosti naše vnitřní hodiny. Se zvyšujícím se věkem a také v případě, že pracujeme na směny, se jeho produkce výrazně snižuje. Vypočítejte si plodné dny, datum porodu nebo svůj body mass index A co to má společného s vínem? Ačkoli se předpokládalo, že melatonin může vzniknout pouze v těle savců, nedávno bylo zjištěno, že jej mohou produkovat také rostliny. Jak uvedl DailyMail, doktor Marcello Iriti a jeho milánští kolegové přišli na to, že jeho zdrojem jsou ve velké míře i slupky modrých vinných hroznů, které se používají mimo jiné při výrobě červených vín. Největší zastoupení tohoto rostlinného hormonu bylo zjištěno v odrůdě Nebbiolo, bohaté na něj jsou prý také Merlot nebo Cabernet Sauvignon. Takže pokud chcete dobře spát, pozorně si přečtěte etiketu, než vytáhnete z lahve špunt. A hlavně – dejte přednost červenému! Tepláky nezahazujte Před časem obletěla světová média fantastická zpráva, že pití vína je srovnatelné s cvičením ve fitku. Podle ní odborníci z kanadské University of Alberta zjistili, že (díky již zmiňovanému resveratrolu) červené víno působí na naše tělo podobně jako cvičení. Podle vedoucího výzkumu Jasona Dycka to je však jen fáma. „Ne, bohužel to tak není, ačkoliv mnoho lidí by tomu rádo věřilo,“ uvedl ve vyjádření k zmíněné virální story. Jeho studie skutečně obsahovala zjištění, že resveratrol, který se nachází v hroznovém vínu a dalších druzích ovoce, může zlepšit výsledky cvičení u lidí, kteří mají omezené možnosti sportovat, k nimž patří třeba pacienti po infarktu. Nikdy prý ale neřekl, že by měli lidé zaměnit cvičení za popíjení v baru. „Ve výzkumu jsme nepoužili ani sklenku alkoholu a také jsme nikomu nedoporučovali, aby přestal cvičit,“ uvádí vše na pravou míru vědec. Škoda. Ovšem skleničku vína si po své denní porci sportování určitě dát můžete... Autor: Johana Křížková pro iDNES.cz Zdroj: http://ona.idnes.cz/duvody-proc-si-dat-denne-vino-div-/zdravi.aspx?c=A170123_093708_zdravi_pet

Bohemia Sekt zvýšila meziročně prodej, Češi si kupují její produkty i mimo období Vánoc


  Skupina Bohemia Sekt loni prodala 28,5 milionu lahví sektů, šumivých nápojů, tichých vín a lihovin, meziročně o tři procenta více. Společnost zvýšila prodej sektů a šumivých nápojů na českém trhu téměř o osm procent na více než 15 milionů lahví, řekl ČTK ředitel největšího výrobce sektů a vín v ČR Ondřej Beránek. "V minulém roce se nám dařilo zvýšit spotřebu sektů během celého roku, pomalu tedy inspirujeme Čechy si dopřát lahev bublinek i mimo vánoční a silvestrovské oslavy. Většina lidí má však sekt spojený s koncem roku, kdy tradičně kupují šumivá vína nejčastěji," uvedl. Nejsilnější byl tradičně prosinec, na který připadla třetina celoročních prodejů sektů. Skupina, která si dlouhodobě drží na trhu šumivých vín podíl kolem 70 procent, nabízí pod značkou Bohemia Sekt 17 typů šumivých vín. Největší podíl na celoročních prodejích značky, 60 procent, má Bohemia Sekt demi sec, nejprodávanějším sekt v ČR. Následují varianty brut, rosé a řada prémiových sektů Bohemia Sekt Prestige. Trvale roste také spotřeba nealkoholického Bohemia Sektu. Skupině se loni dařilo také v kategorii tichých vín, jichž uplatnila na trhu téměř 11 milionů lahví, což představuje meziroční nárůst téměř o tři procenta. Nejúspěšnější byla značka Habánské sklepy, která posílila oproti roku 2015 o devět procent. Do skupiny patří ještě vinařství Víno Mikulov, Chateau Bzenec a Vinařství Pavlov. "Dlouhodobě se nám daří posilovat prodeje moravských jakostních i přívlastkových vín. A právě tímto směrem se budeme ubírat. Důležité je zajistit si dostatek moravských hroznů, abychom byli schopni lépe reagovat na stále rostoucí poptávku po kvalitních tuzemských vínech," řekl Beránek. Skupina má 480 hektarů vlastních vinic, které trvale rozšiřuje, do roku 2020 chce zpracovávat hrozny z vlastních 600 hektarů. Zbývající podíl loňských prodejů zajistila kategorie lihovin, jejichž značky Pražská vodka, Nordic Ice a Dynybyl podnik v říjnu prodal skupině Stock Spirits Group. "Dlouhodobě se chceme zcela soustředit na naše sekty a moravská vína," dodal Beránek. Finanční výsledky zveřejní skupina v polovině roku. V roce 2015 utržila včetně spotřební daně 1,8 miliardy korun, meziročně o deset procent více. Zdroj:   https://www.web4trader.cz Datum vydání: 10.1.2017