Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Naše vína v médiích

PRŮZKUM: Češi pijí víno častěji než dřív! Za kvalitu si rádi připlatí


Češi pijí víno častěji než v minulosti a jsou ochotni připlatit si za kvalitní víno. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu spotřebitelského chování, který si nechal zpracovat Vinařský fond. Průzkum také potvrdil jasnou preferenci moravských a českých vín. Spotřebitelé tuzemským vínům dávají přednost kvůli lepší chuti a kvalitě. Mezi konzumenty také přibývá žen.   Víno si v Česku oblíbily tři čtvrtiny dospělé populace, což je dlouhodobě poměrně stabilní ukazatel. Vyvíjí se vnímání kvality vína. Stále více Čechů dokáže ocenit kvalitní víno, což se projevuje v ochotě utratit více peněz za skutečně dobré víno. Oproti roku 2012 vzrostla průměrná měsíční útrata za víno o 65 korun na 379 Kč. Za láhev pro vlastní spotřebu jsou obyvatelé ČR ochotni vydat z peněženek až 155 Kč, což je ve srovnání s rokem 2012 o 33 Kč více. Jako dárek kupují Češi vína průměrně až za 229 Kč. Měsíční útratu za víno nezvyšuje jen výběr dražších vín, víno se pije i častěji, což uvedla třetina dotázaných. Od roku 2012 také ubylo konzumentů, kteří si na jedno posezení nedají více než dvě deci vína, a naopak mírně narůstá počet těch, kteří si dopřejí od tří deci až po celou láhev. Průměrně za týden Češi vypijí 0,53 litru vína, a to nejčastěji ve večerních hodinách. „Moravská a česká vína jsou pro naše spotřebitele jednoznačnou volbou kvality. Preferuje je 60 procent Čechů. Vína z Moravy a Čech jsou nám nejbližší a máme je nejraději zejména kvůli jejich lepší a všeobecně vyhovující chuti, vysoké kvalitě. Svým nákupem ale také rádi a cíleně podporujeme moravské a české výrobce,“ uvedl Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu. Fond si pravidelné průzkumy spotřebitelského chování zadává už od roku 2006. Ruku v ruce s větší preferencí kvalitních vín jde i znalost značky Vína z Moravy, vína z Čech, kterou uděluje Vinařský fond. Značku zná už 78 procent konzumentů vína, což je oproti roku 2012 o osm procent více. Z bílých vín je aktuálně nejpopulárnější Pálava. Za ní následuje Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon nebo Tramín červený. Z červených vín mají Češi nejraději Modrý Portugal, Frankovku a Svatovavřinecké. Hlavním místem nákupů jsou nadále supermarkety a hypermarkety, kde nakupuje víno šest z deseti Čechů. Třetina nakupuje vína také ve vinotékách a pětina přímo u vinařů. Víno lidé vybírají zejména na základě předchozí zkušenosti, většinově se zaměřují na vyzkoušené značky, vinařství a druhy vín. Zdroj:   https://www.frekvence1.cz Datum vydání: 20.3.2017

Potrápila mě degustace, řekla nová Královna vín. Jednou chce být sommeliérka


Valtice, Brno - Vůbec jsem nečekala, že bych mohla vyhrát, neskrývala překvapení novopečená Královna vín České republiky Klára Klimecká. Zvítězila v soutěži patřící pod vinařské klání Vinum Juvenale, v konkurenci šesti dívek mezi sedmnácti a pětadvaceti lety. ...

To nejlepší z domácích vinic. Salon vín otevírá, velký zájem o něj mají Korejci


Valtice – Dočkali se. To nejlepší z moravských a českých vinic ochutnají lidé letos poprvé na zámku ve Valticích na Břeclavsku. V místě sídlící expozice Salonu vín nabídne elitní stovku vzorků už v sobotu. ...

Žízeň Čechů roste, na jižní Moravě vysadí nové vinice i bez dotací


Jihomoravští vinaři vysazují a obnovují vinohrady ve velkém. Přestože si momentálně musejí novou výsadbu platit pouze ze svého, jen letos v kraji pravděpodobně vznikne přes 300 hektarů vinic. ...

Pět pádných důvodů, proč si dát každý den skleničku


Jestli jste mezi svá letošní novoroční předsevzetí propašovali také to, že přestanete pít alkohol, možná pro vás máme argument, proč změnit plány. Alespoň pokud jde o červené víno, může vám sklenka denně vyloženě prospět. Zatímco před nadměrným pitím alkoholu lékaři dlouhodobě varují, mírná konzumace – zejména červeného vína – dokáže podle odborníků nejen ochránit srdce a cévy, ale může pro vaše tělesné i duševní zdraví udělat ještě mnohem víc. Dovede třeba účinně pomoci při hubnutí, zlepšit kvalitu spánku nebo dokonce zabránit vzniku a rozvoji stařecké demence. Jedním z důvodů, proč se dá temně zbarvené víno pokládat za zázračný elixír, může být i vysoký obsah přírodního antioxidantu zvaného resveratrol. Ten se mimo jiné nachází ve slupkách a jadérkách modré vinné révy a jsou mu připisovány léčivé a preventivní účinky. Na zdraví a štíhlou postavu Například podle studie provedené na Washington State University pomáhá již zmíněný antioxidant při přeměně tzv. bílého tuku na tuk „hnědý“, který dovede tělo lépe spálit. Ideálním zdrojem resveratrolu jsou podle tamních odborníků čerstvé plody ovoce, které mají také další zdravotní benefity, menší množství látek tohoto typu je ovšem i v červeném víně. Jiné studie také naznačují, že resveratrol údajně pomáhá hubnoucím i tím, že snižuje chuť k jídlu. Vínu coby řešení potíží s nadváhou fandí také výzkumníci z Oregon State University, jejichž experimenty provedené na laboratorních myších prokázaly, že konzumace hroznů (ať už v podobě šťávy, nebo vína) může zastavit růst již existujících tukových buněk a zpomalit vznik nových. Pozitivní roli tu podle nich hraje přirozený antioxidant kyselina ellagová, která se nachází v některých druzích ovoce a zeleniny, a jež by mohla mimo jiné pomáhat buňkám metabolizovat tuk a cukry. Ačkoliv byl průzkum, o kterém se psalo mimo jiné v Journal of Nutrition Chemistry, proveden zatím jen na myších, jeden z autorů, doktor Neil Shay, věří, že další experimenty potvrdí očekávání vědců. Pochvaluje si také relevantnost pokusů, neboť podle jeho slov životní styl testovaných myší výborně odpovídá typu člověka se sedavým zaměstnáním, který dává přednost nezdravé stravě a nemá dostatek pohybu. Označit vinné hrozny nebo víno za zázračný elixír se sice odborníci pochopitelně zdráhají, už dnes je ale na trhu několik potravinových doplňků na bázi resveratrolu nebo kyseliny ellagové, které slibují možná víc, než je zdrávo... Bič na cukrovku Dobrou zprávu ohledně pití červeného vína mají vědci z vídeňské univerzity BOKU pro ty, kterým hrozí nebo je už trápí cukrovka druhého typu. Ti zjistili, že jedna sklenka denně může pomoci dostat pod kontrolu hladinu cukru v krvi. Zásluhu na tom mají polyfenoly, které právě červené víno obsahuje v dostatečném množství a jež mohou působit stejně účinně jako běžně používané léky. Jedná se vlastně o antioxidanty, které pomáhají tělu regulovat hladinu cukru v krvi. Odborníci ovšem varují před tím, abyste místo do lékárny ukvapeně začali chodit do vinotéky – diabetici i ti, kdo mají k této chorobě „našlápnuto“, by se rozhodně měli o každé změně v jídelníčku poradit se svým lékařem. Alzheimer nemá šanci Pro opatrné pití vína jsou také autoři výzkumu z amerického Wake Forest University Baptist Medical Center, kterého se zúčastnilo přes 4000 žen ve věku od 65 do 79 let. Ti zjistili, že respondentky, které si denně dopřávají jednu nebo dvě sklenky, vykazují lepší kognitivní funkce a paměť než abstinentky. Autoři studie se domnívají, že by za tímto úspěchem mohl být fakt, že látky obsažené ve zkonzumovaném vínu brání vzniku krevních sraženin v mozku a zlepšují průtok krve. Alkohol také zřejmě pomáhá zvyšovat hladinu tzv. dobrého cholesterolu, který tak může snižovat riziko zužování mozkových cév. Za pozornost stojí také výsledky nedávno zveřejněné studie z Cleveland Clinic v Las Vegas, jež naznačují, že sommeliéři a experti na víno, kteří při hodnocení vína často používají čich a paměť, mají vyvinutější určitou partii mozku. A zdá se, že to je právě ta oblast, která bývá zasažena degenerativními poruchami, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. „Ačkoli si tím nejsme zcela jistí, zdá se, že pokud máte v této oblasti mozek větší, objeví se příznaky těchto onemocnění mnohem později,“ uvedla autorka studie, neuroložka Sarah Banksová. Sladké hroznové sny Máte večer před spaním chuť na víno? Nemusíte se cítit provinile. Existují totiž i studie, které prokazují, že v případě červeného vám sklenka či dvě mohou pomoci ke klidnějšímu a zdravějšímu spánku. Za to, že se nám dobře usíná, totiž může hormon melatonin, který je produkován epifýzou neboli nadvěskem mozkovým, a má na starosti naše vnitřní hodiny. Se zvyšujícím se věkem a také v případě, že pracujeme na směny, se jeho produkce výrazně snižuje. Vypočítejte si plodné dny, datum porodu nebo svůj body mass index A co to má společného s vínem? Ačkoli se předpokládalo, že melatonin může vzniknout pouze v těle savců, nedávno bylo zjištěno, že jej mohou produkovat také rostliny. Jak uvedl DailyMail, doktor Marcello Iriti a jeho milánští kolegové přišli na to, že jeho zdrojem jsou ve velké míře i slupky modrých vinných hroznů, které se používají mimo jiné při výrobě červených vín. Největší zastoupení tohoto rostlinného hormonu bylo zjištěno v odrůdě Nebbiolo, bohaté na něj jsou prý také Merlot nebo Cabernet Sauvignon. Takže pokud chcete dobře spát, pozorně si přečtěte etiketu, než vytáhnete z lahve špunt. A hlavně – dejte přednost červenému! Tepláky nezahazujte Před časem obletěla světová média fantastická zpráva, že pití vína je srovnatelné s cvičením ve fitku. Podle ní odborníci z kanadské University of Alberta zjistili, že (díky již zmiňovanému resveratrolu) červené víno působí na naše tělo podobně jako cvičení. Podle vedoucího výzkumu Jasona Dycka to je však jen fáma. „Ne, bohužel to tak není, ačkoliv mnoho lidí by tomu rádo věřilo,“ uvedl ve vyjádření k zmíněné virální story. Jeho studie skutečně obsahovala zjištění, že resveratrol, který se nachází v hroznovém vínu a dalších druzích ovoce, může zlepšit výsledky cvičení u lidí, kteří mají omezené možnosti sportovat, k nimž patří třeba pacienti po infarktu. Nikdy prý ale neřekl, že by měli lidé zaměnit cvičení za popíjení v baru. „Ve výzkumu jsme nepoužili ani sklenku alkoholu a také jsme nikomu nedoporučovali, aby přestal cvičit,“ uvádí vše na pravou míru vědec. Škoda. Ovšem skleničku vína si po své denní porci sportování určitě dát můžete... Autor: Johana Křížková pro iDNES.cz Zdroj: http://ona.idnes.cz/duvody-proc-si-dat-denne-vino-div-/zdravi.aspx?c=A170123_093708_zdravi_pet

Bohemia Sekt zvýšila meziročně prodej, Češi si kupují její produkty i mimo období Vánoc


  Skupina Bohemia Sekt loni prodala 28,5 milionu lahví sektů, šumivých nápojů, tichých vín a lihovin, meziročně o tři procenta více. Společnost zvýšila prodej sektů a šumivých nápojů na českém trhu téměř o osm procent na více než 15 milionů lahví, řekl ČTK ředitel největšího výrobce sektů a vín v ČR Ondřej Beránek. "V minulém roce se nám dařilo zvýšit spotřebu sektů během celého roku, pomalu tedy inspirujeme Čechy si dopřát lahev bublinek i mimo vánoční a silvestrovské oslavy. Většina lidí má však sekt spojený s koncem roku, kdy tradičně kupují šumivá vína nejčastěji," uvedl. Nejsilnější byl tradičně prosinec, na který připadla třetina celoročních prodejů sektů. Skupina, která si dlouhodobě drží na trhu šumivých vín podíl kolem 70 procent, nabízí pod značkou Bohemia Sekt 17 typů šumivých vín. Největší podíl na celoročních prodejích značky, 60 procent, má Bohemia Sekt demi sec, nejprodávanějším sekt v ČR. Následují varianty brut, rosé a řada prémiových sektů Bohemia Sekt Prestige. Trvale roste také spotřeba nealkoholického Bohemia Sektu. Skupině se loni dařilo také v kategorii tichých vín, jichž uplatnila na trhu téměř 11 milionů lahví, což představuje meziroční nárůst téměř o tři procenta. Nejúspěšnější byla značka Habánské sklepy, která posílila oproti roku 2015 o devět procent. Do skupiny patří ještě vinařství Víno Mikulov, Chateau Bzenec a Vinařství Pavlov. "Dlouhodobě se nám daří posilovat prodeje moravských jakostních i přívlastkových vín. A právě tímto směrem se budeme ubírat. Důležité je zajistit si dostatek moravských hroznů, abychom byli schopni lépe reagovat na stále rostoucí poptávku po kvalitních tuzemských vínech," řekl Beránek. Skupina má 480 hektarů vlastních vinic, které trvale rozšiřuje, do roku 2020 chce zpracovávat hrozny z vlastních 600 hektarů. Zbývající podíl loňských prodejů zajistila kategorie lihovin, jejichž značky Pražská vodka, Nordic Ice a Dynybyl podnik v říjnu prodal skupině Stock Spirits Group. "Dlouhodobě se chceme zcela soustředit na naše sekty a moravská vína," dodal Beránek. Finanční výsledky zveřejní skupina v polovině roku. V roce 2015 utržila včetně spotřební daně 1,8 miliardy korun, meziročně o deset procent více. Zdroj:   https://www.web4trader.cz Datum vydání: 10.1.2017    

Loňský rok vinařům přál. Novým zákonem i kvalitou hroznů


  Nebyl to pro vinaře zase až tak špatný rok. Po skoro až panických prognózách způsobených nenadálými jarními mrazy byly nakonec výnosy podprůměrné, ale kvalitou se mohou vyznavači hroznového moku těšit na vína vhodná k archivaci. A díky prosazení novely vinařského zákona, po které vinaři volali už dlouhou dobu, se dá říct, že to byl rok vlastně úspěšný. Alespoň takový je názor vinaře a prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye. "Loňský ročník byl zásluhou jarních mrazů skutečně průměrný, když se sklidilo 4,8 tuny hroznů z hektaru, přičemž desetiletý průměr je 5,2 tuny, ovšem co do kvality byl lehce nadprůměrný," řekl Právu Nyitray. "Zvláště nás potěšila mimořádně vysoká úroveň kvality červených, už u svatomartinských jsme se přesvědčili, že to budou vína vyzrálá, že hrozny měly možnost nabrat dostatečnou sílu, aby to byla vína mohutná, s jiskřivou barvou, plná taninu," dodal. V ČR je zhruba 30 procent vinic modrých odrůd, které se používají nejen na červená, ale i na růžová vína, kterých se vyrobilo asi deset miliónů litrů. Červeného tedy bude odhadem kolem 20 miliónů litrů. Celková produkce byla za loňský rok odhadem 55 miliónů litrů vína z rozlohy 17 800 hektarů vinic. Vinaři také podle Nyitraye vítají novelu vinařského zákona, která je už před podpisem. "Novelu považujeme za rozumný kompromis mezi tím, co bylo původně zamýšleno, což měl být úplný zákaz prodeje sudového vína. Jedná se o víno, které se doveze v cisternách, a místo toho, aby se zabalilo do bezpečného obalu, načepuje se do sudů, které jsou často od piva, a pak se balí do obrovského množství životní prostředí zatěžujících PET láhví," řekl Nyitray. "Novela může různým machinacím a problémům zabránit, protože sice prodej nezakazuje, ale stanovuje jasnou odpovědnost za prodej tohoto vína, kterou ponese výrobce, a to jak domácí vinař, tak i ten, který víno vyrobí z hroznů dovezených ze zahraniční," zdůraznil přednosti zákona vinař. Jedním z výrazných kritiků novely je senátor Ivo Valenta (Strana soukromníků). Podle něj se například nelze zcela ztotožnit s regulací týkající se charakteru provozoven pro prodej sudového vína spotřebitelům. "Umožnění tohoto prodeje výhradně v provozovnách výrobců nebo takzvaných příjemců, což jsou kategorie, s nimiž jsou spojeny nemalé administrativní a jiné nároky, by znamenalo v důsledku likvidaci tisíců maloobchodních prodejen a živností, které dnes sudové víno prodávají," tvrdí Valenta. "V těchto případech jde totiž velmi často o provozovny, jež nejsou schopny z kapacitních důvodů dostát novým nárokům, které jsou na výrobce a příjemce vína zákonem kladeny. Domnívám se, že by bylo vhodné, aby zákon i nadále umožňoval prodej sudového vína mimo režim provozovny výrobce či příjemce a aby byla zároveň racionalizována nová definice malého množství prodaného vína, která se týká právě maloobchodu," uvedl senátor. Podle Nyitraye to však není pravda a zákon pamatuje i na několik způsobů prodeje ve vinotékách. "Takže poplašné zprávy o tom, že budou tisíce vinoték krachovat a o práci přijde až třicet tisíc prodejců, jsou zcela nesmyslné a jde o zcela nedoložená tvrzení. Je to jako s EET. Ten, kdo doteď přistupoval k živnosti poctivě, nemá s evidencí problémy. Pokud by se zde skutečně zabývalo prodejem vína zmíněných třicet tisíc lidí a každý by měl vydělat aspoň patnáct tisíc korun měsíčně, pak by na našem trhu muselo chybět sto miliónů litrů oficiálního vína," odporuje Nyitray. Zdroj:   Právo Datum vydání: 3.1.2017 Odkaz: http://pravo.novinky.cz/

Skleničku sektu každý den


Šéf Bohemia Sektu chce naučit Čechy dát si skleničku sektu k obědu. A hostinské, aby jim ji nabízeli. ...

Známý vinař zahájí Nový rok místním vínem


  Před padesáti lety to nebylo možné. Vinice v Mostě neexistovaly. ...

Test šumivých vín: moravské a české sekty jsou kvalitní


Doba přeje bublinkám, a to nejen laciným perlivým vínům, ale i kvalitnějším sektům. Spotřeba šumivých vín v Česku roste a přibývá tuzemských vinařů, kteří sekty přidávají do své nabídky. Vyrábějí je klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi. A nedělají to vůbec špatně, ukázal test MF DNES. ...

Další skvělý zahraniční úspěch pro naše vinaře - tenkrát v USA!

19. 3. 2017 07:25, Pro tisk

Ještě doznívá aplaus ze senzace na Vinalies a už je tu další světový úspěch našich vín! Vítěz kategorie, dvě velké zlaté medaile, 8 zlatých, 21 stříbrných a 30 broznových medailí na Great America ...

Vína z Moravy, Vína z Čech