Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Jak vybrat sklenice na víno?

Chcete-li si vychutnat víno se vším všudy, měli byste myslet i na výběr sklenice. Právě ta totiž podtrhne kombinaci chutí a vůní. Pojďme se podívat, jakou sklenici zvolit na bílé, růžové nebo červené víno, a případně, po které sáhnout při volbě sektu.

K podávání vína se obecně hodí tenkostěnné sklenice zásadně z čirého skla – jen tak můžeme správně posoudit barvu či čistotu vína. Vhodné nejsou sklenice broušené nebo sklo s reliéfem či potiskem. Používat bychom měli sklenice s tenkou stopkou, za kterou sklenku držíme, abychom víno nezahřívali.

Sklenice na bílé a růžové víno

Bílé víno si nejvíce vychutnáte, pokud zvolíte sklenici ve tvaru pootevřeného tulipánu o objemu 190–460 ml. Baňaté tělo postupně se uzavírající směrem k hrdlu je důležité pro lepší kumulaci aromatických látek. Bílé víno podáváme chladnější než červené a z toho plynou nároky na užší, protáhlý tvar a menší objem sklenic. Zároveň jsou tyto sklenice vhodné i pro růžové víno, u kterého vynikne jeho aroma a lehká svěží chuť. Speciální sklenice na růžové víno pak mají rovněž tvar tulipánu, jen ještě o něco pootevřenějšího.

Sklenice na červené víno

Aroma a chuť červeného vína oceníte při volbě objemnější sklenice s co nejširší hladinou ve tvaru balonu o objemu 300–820 ml. Takováto sklenice usnadní provzdušnění vína, které se nalévá pouze do jedné třetiny takovéto sklenice. Snadno pak se sklenicí zakroužíte a díky tomu se snadněji uvolní aromatické látky, ke kterým tak můžete lépe přivonět.

Sklenice na sekt

Ideální sklenice na šumivé víno jsou tzv. flétny či píšťaly. Úzké a štíhlé tělo sklenky je vhodné pro pozorování perlení vína, ale také pro usměrnění pěny při jeho nalévání. Zúžené hrdlo napomáhá k shromažďování aromatických látek a lépe drží potřebnou nižší teplotu vína. Na dně sklenice také můžeme najít drobné rýhy či tečky, jejichž smyslem je lepší uvolňování bublinek, které pak ve víně tvoří dokonalé provazce. Sektem nebo šumivým vínem byste měli sklenice plnit pouze do třetiny.