Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Etiketa vína jako vizitka

Ať už vybíráte víno jako dárek, nebo přemýšlíte, které zvolit k večeři či na oslavu, velmi často rozhodne etiketa na lahvi vína. Vyznat se v ní ale může být mnohdy náročnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Podívejme se na to, co by na ní nemělo chybět a jak se v ní rychle zorientovat. Z etikety sice nezjistíte, jestli vám víno bude chutnat, ale několik důležitých informací určitě ano.

Předchůdcem dnešních etiket bylo označování vína přímo na amforách ve starověkém Egyptě. Našly se amfory, na nichž je uveden nejen ročník vína, jeho kvalita a původ, ale dokonce i vedoucí vinice. Dnes jsou etikety důležitou součástí přípravy finálního designu vína každého vinařství. Etiketa by měla obsahovat údaje, jež mají požadovanou informační hodnotu. V České republice se používá tzv. germánský systém označování vína na etiketách, který klade důraz na údaje o jakosti.

Podle čeho vybíráme víno nejčastěji?

1. OBSAH ZBYTKOVÉHO CUKRU

Podle zbytkového cukru víno rozdělujeme do čtyř kategorií. Zbytkový cukr zbude po kvasném procesu a je přírodní.

  • SUCHÉ = nejméně cukru, příjemné, svěží, k běžnému pití a k jídlu
  • POLOSUCHÉ = více cukru, méně kyselin, většinou voňavější a obsahuje více alkoholu
  • POLOSLADKÉ = sladší a oblíbené mezi ženami
  • SLADKÉ = spolu s polosladkým vhodné k dezertům, zmrzlinám a slavnostem

2. JAKOSTNÍ ZAŘAZENÍ

Dalším údajem je jakostní zařazení. Určuje vyzrálost hroznů při sklizni.

  • ZEMSKÉ A JAKOSTNÍ VÍNO = pro všední konzumaci
  • VÍNA S PŘÍVLASTKEM = pro vinařské znalce
  • přívlastek KABINETNÍ = nejlehčí, převážně suchá
  • přívlastek POZDNÍ SBĚR = z vyzrálejších hroznů, bohatší chuť
  • přívlastek VÝBĚR Z HROZNŮ = plná extraktivní chuť, s vyšším obsahem alkoholu
  • přívlastek VÝBĚR Z BOBULÍ = výjimečná a vyzrálá vína určená k archivaci

3. ROČNÍK

Ročník vína napoví jeho charakter.

  • MLADÉ ROČNÍKY (jen pár let po sklizni) = vína svěží a ovocitá
  • STARŠÍ ROČNÍKY = plnější, komplexnější, chuťově vyzrálejší a bohatší

4. ODRŮDA

Asi nejdůležitějším údajem na etiketě je odrůda. Více informací o odrůdách našich vín:
Odrůdy bílých vín
Odrůdy červených vín

Co najdete na etiketě - přední stranaCo najdete na etiketě - zadní strana

Jak poznáme, že jsou hrozny původem z České republiky?

K tomu, abyste rozeznali naše vína od těch zahraničních, vám nyní stačí jediný pohled. Na horní části uzávěru nebo na etiketě v hlavním zorném poli najdete logo skleničky v národních barvách. Tohle označení dané zákonem garantuje původ moravských a českých vín.

Číst dále o značení moravských a českých vín

 

Video: Co se dozvím z etikety?

Dobrého vína je spousta, ale jak se v něm vyznat? Nejdůležitějším pomocníkem je etiketa. Dozvíte se z ní hlavně obsah cukru, jakostní zařazení vína, ročník vína a samozřejmě odrůdu. ...

Vinařský fond startuje kampaň na podporu párování vína a jídla

13. 9. 2018 06:18, Pro veřejnost

Ve čtvrtek 13. září spustil Vinařský fond vůbec poprvé tematickou kampaň, která si klade za cíl prohloubit u široké veřejnosti vnímání vína a jídla jako přirozené kombinace. Kampaň se bude v průb ...

Vína z Moravy, Vína z Čech