Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Valentýnská večeře

Svou drahou polovičku nejvíce potěšíte vlastnoručně připravenou večeří a dobrým vínem. Díky tomu si užijete romantické chvilky v soukromí domova. Vyzkoušejte náš tip na dvouchodové jednoduché menu – steak s pepřovou omáčkou a jahody v čokoládě.

Steak s pepřovou omáčkou

Ingredience:

  • 2× 200g steak ze svíčkové
  • olivový olej
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1 lžičku drceného černého pepře
  • šťouchané brambory s cibulkou, grilovaná zelenina či jiná příloha

Na pepřovou omáčku:

  • 10 ml olivového oleje
  • 1/2 najemno nakrájené cibule
  • 1/2 lžíce celého zeleného pepře
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 30 ml bílého vína
  • 150 ml smetany

Postup:

Nejprve si připravíme pepřovou omáčku. Zahřejeme menší hrnec na středním plameni, vlijeme olej, vsypeme cibuli a zelený pepř. Poté dvě minuty zahříváme, následně přidáme víno, vývar a cca 3–4 minuty vaříme. Přilijeme smetanu a vaříme další dvě minuty do zhoustnutí. Omáčku dáme stranou a udržujeme ji v teple.

Steaky osušíme, nejlépe papírovými kuchyňskými utěrkami. Maso potřeme olivovým olejem a důkladně osolíme a opepříme. Rozpálíme nepřilnavou pánev. Vložíme na ni steaky a zprudka je opékáme tři minuty z každé strany, aby byly středně propečené. Potom je sejmeme z pánve, necháme pět minut odpočinout pod pokličkou nebo v alobalu, aby se v nich šťáva rovnoměrně rozptýlila. Podáváme se svou oblíbenou přílohou.

Hutné jídlo si žádá i hutné a plné víno, a protože je venku zima, zvolíme červené. Mělo by být vyzrálé a plné, s označením kvality pozdní sběr či výběr z hroznů. Výborné ročníky na červená vína byly 2015, 2013 či 2011. Z odrůd vyzkoušejte Rulandské modré, Merlot nebo Frankovku například z velkopavlovické podoblasti.

Jahody v čokoládě

Ingredience:

  • 150 g čerstvých jahod
  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g hořké čokolády
  • strouhané oříšky
  • strouhaný kokos

Postup:

Jahody pečlivě omyjeme a necháme je oschnout na čisté utěrce. Čokoládu si rozehřejeme ve vodní lázni. Jahody namočíme v bílé nebo tmavé čokoládě a obalíme je v oříšcích či kokosu, některé můžeme ozdobit ještě čokoládovými proužky.

TIP: Můžete vyzkoušet i jiné ovoce – banány, hrozny, kiwi apod.

Pokud zvolíte bílou čokoládu, doporučujeme bílé víno odrůdy Chardonnay, Rulandské bílé, Sauvignon nebo Hibernal. Pokud zvolíte hořkou čokoládu, kombinujte pokrm s plným červeným vínem jako Rulandské modré, Zweigeltrebe či Modrý Portugal. Všechna vína vybírejte v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Bílá vína mohou mít lehký zbytek cukru.