Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Snídaně do postele nejen na Valentýna

Vzpomenete si, kdy naposledy jste dostali nebo dělali snídani do postele? Ne? Udělejte radost své drahé polovičce a připravte jí vymazlenou snídani. Pro ni se skvěle hodí lívance s ovocem a tvarohem, pro něj je výbornou volbou anglická snídaně. Tento okamžik si ozvláštněte moravským či českým sektem.

Lívance s ovocem

Ingredience:

  • 2 vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
  • 150 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • lžička cukru
  • lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • ovoce na ozdobení

Postup:

V míse smícháme mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Do směsi přilijeme mléko a žloutky. Vše dobře zamícháme. Bílky si vyšleháme zvlášť v misce tak, aby když ji obrátíme, hmota pevně držela na dně. Do směsi opatrně přidáme bílky a přetvoříme je v konzistentní nadýchanou hmotu. Péct můžeme na pánvi nebo v lívanečníku na kousku másla. Lívance servírujeme s tvarohem a ovocem dle chuti. Přelít je můžeme javorovým sirupem či medem.

K této sladké snídani doporučuje sommelier polosladké nebo sladké bílé víno, v kvalitě výběr z hroznů či výběr z bobulí. Z odrůd by volil Rulandské šedé, Chardonnay, ale také můžete vybírat aromatičtější odrůdy jako Tramín červený či Pálavu. Určitě neuděláte chybu ani s rosé, ideálně polosuchým nebo polosladkým, například z odrůd Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe či Frankovka.

Anglická snídaně

Ingredience:

  • 2 anglické klobásy/párky
  • 1 silný plátek anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 100 g fazolí v rajčatové omáčce
  • 1 rajče
  • 2 větší žampiony
  • 2 bílé toasty
  • lžička másla

Postup:

Na rozpálené pánvi s kapkou oleje osmahneme slaninu. Až pustí tuk, opečeme párky. Hotovou slaninu a párky odebereme z pánve a uložíme je pod pokličku. Na pánvi osmahneme žampiony, na plátky nakrájená rajčata, lehce osolíme a opepříme. Fazole si ohřejeme vedle v malém hrnci a dochutíme je solí a pepřem. Volské oko připravíme nakonec, aby žloutek zůstal tekutý. Toasty můžeme udělat v troubě nebo na pánvi.

K této vydatné snídani si dejte velmi svěží suché bílé víno nebo velmi suchý sekt. Z bílých vín vyzkoušejte Veltlínské zelené, Neuburské či Sylvánské zelené, v kvalitě kabinetní víno či pozdní sběr. Sekt vybírejte s označením brut, extra brut nebo brut nature.

Osm vítězů Oenofora pochází z České republiky

23. 6. 2018 08:05, Pro tisk

Letošní 12. ročník mezinárodní soutěže vín Oenoforum byl velmi úspěšný pro naše vína. Ocenění za nejlepší kolekcí získalo Nové vinařství. Čtyři hlavní Šampioni letos putují do zahraničí. Moravští vina ...

Vína z Moravy, Vína z Čech