Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Křupavá svatomartinská husa

Budeme potřebovat (4–6 porcí):

  • 1 husa (alespoň 3 kg)
  • 1–2 jablka
  • 1 vetší cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 0,5 l drůbežího vývaru
  • 0,3 l vody
  • sůl a kmín

 Postup:

Husu zbavíme zbytku peří, odřízneme letky křídel, krk a odstraníme přebytečný tuk. Všechny odřezky položíme na dno pekáče a využijeme je do výpeku. Husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku. Do husy dáme nejdříve celou cibuli (aby se nám nepropadl skelet) a jablko.

Položíme husu do pekáče prsy dolů a pečeme v předehřáté troubě na 130–140 °C cca 3 až 4 hodiny, dokud maso není měkké. Průběžně přeléváme výpekem. Poté zvýšíme teplotu v troubě na 180–200 °C, husu otočíme a cca 15–20 minut pečeme, aby se nám udělala fantastická kůrčička.

Husu vyjmeme a vyndáme z ní jablko a cibuli, které přidáme do pekáče. Necháme husu odpočinout. Z pekáče slijeme tuk a zbylou šťávu. Vše ostatní orestujeme dozlatova. Zaprášíme moukou, kterou znovu orestujeme do světle hnědé barvy. Zalijeme vývarem, částí výpeku a povaříme cca 20 minut. Nakonec dochutíme solí a přecedíme přes jemný cedník.

Husu naporcujeme a podáváme s variací zelí a knedlíků.