Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

První ochutnávka ročníku 2017

Září, měsíc vinobraní, je za námi. Každého zajímá, jaká vína naši vinaři z letošní sklizně hroznů vyrobí. Už teď si můžeme dovolit odvážnou prognózu – bezpochyby skvělá jako vždy!

To je samozřejmě jen kousek pravdy. I přes jejich šikovnost je práce ve sklepě odpovědná za výsledek jen zčásti. Hlavní roli hraje vždy příroda. Ta letos, jak tomu bývá, ukazovala svou přívětivou i hrozivou tvář.

V květnu, kdy se réva probudila a kdy vyrazily první výhony, zasáhl většinu vinic mráz a v některých polohách poškodil budoucí úrodu nenávratně. Následovalo ale vlídné, slunečné léto, které umožnilo vinohradům dohnat, o co mrazem přišly. Ještě koncem srpna byla díky tomu příroda o nějakých deset dní napřed oproti běžnému průběhu sezony. Vše vypadalo růžově a první sklizeň raných odrůd, jakými jsou Irsai Oliver, Muškát moravský nebo Müller Thurgau, naznačovala velmi slibný ročník plný výborných vín. Zejména milovníky Svatomartinských vín s nimi čeká v listopadu nemálo radosti.

Jak ale na horské dráze rozmarů přírody bývá zvykem, euforie netrvala dlouho. Následovalo asi dvoutýdenní období dešťů, zamračené oblohy a ten velkorysý desetidenní náskok, který slunce vinařům dopřálo jako omluvenku za jarní mrazy, byl ten tam. Hrozny v září potřebují zrát, proměňovat sluneční svit na cukr a podmanivé aromatické látky, z nichž pak vinaři vytvoří symfonii chutí a vůní v láhvi. Vlivem počasí se však zrání zpomalilo.

Důvod k radosti přineslo až babí léto ve dnech okolo svátku sv. Václava. Slunce a teploty kolem 20 °C probraly ospalé vinohrady k životu. Takové počasí během podzimních dní působí na hrozny doslova jako živá voda a překotnost zrání je srovnatelná snad jen s explozí života, kterou přinášejí první jarní paprsky slunce.

Podzimní střídání studených a teplých období, pokud se tedy těch teplých hrozny vůbec dočkají, je ve svém důsledku to pravé, co vinice potřebují. Ve vinném moštu je pak dostatek cukru a aromat daných dobrou vyzrálostí, ale vínu nechybí ani svěží šťavnaté kyseliny, tolik typické pro náš vinařský region.

Pro pozdní bílé odrůdy, jako je například Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, a většinu modrých, ale zejména Frankovku či Cabernet, bude rozhodující doba následujících cca dvou týdnů. Darem několika teplejších slunečných dní a posečkáním s prvními mrazy by příroda zajistila velmi dobrý ročník podobný ročníkům 2012 nebo 2013, na které můžeme v dobrém vzpomínat.

Držme tedy palce, ať počasí nezlobí!