Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Články

Mohlo by vás zajímat


Čtyři pravidla jak si vychutnat červené víno  Každé moravské či české červené víno má svůj přirozený charakter v barvě, vůni i v chuti. Hodí se k různým příležitostem od oslav až po chvíle pohody ve dvou. ...

Sekt. Jak si jej nejlépe vychutnat


Hlavní zásadou při servírování vín, a zejména šumivých, je NESPĚCHAT. Věnujte čas správnému nachlazení šumivého vína na 4–6 stupňů. Doporučuje se ponechat sekt v chladničce jeden až dva dny. Obzvláště kvalitní vína se pak doporučuje nechat takto „odpočinout“ klidně až dva týdny. ...

Duel Frankovek


Jedna v akátu, jedna v dubu. Obě školené ve velkých nevypálených sudech o objemu 5000 litrů. Vinařství Znovín Znojmo přišlo se zajímavostí v podobě dvou vín z odrůdy Frankovka z trati Weinperky z Miroslavi na Znojemsku. Stejnou surovinu z výběru z hroznů ročníku 2015 pak zpracovali stejným způsobem, nicméně k nazrávání použili dva různé sudy. Dobrý nápad, jak připoutat pozornost k nuancím, které odrážejí působení rozdílného dřeva na víno. Nápaditý počin pak dotáhli i etikety s motivem šermířského duelu malíře Jiřího Slívy, stejného jako na obraze se sbírky Znovínu v Louckém klášteře. ...

Víno k houbám – bílé, červené, rosé i sekt


Houby nastartovaly s babím létem svůj růst a není snad na světě země, kde byste našli tolik houbařů a zároveň milovníků vína. Hub je letos všude spousta, a tak si je užíváme v nejrůznějších podobách. Smaženice, karbanátky, houbový guláš, obalované řízky... Ale co by to bylo za jídlo bez vína. Takže jaké připravit? ...

Reverendova vývrtka


Trnité začátky GRADACE Opojné víno. Už už ho cítíte na špičce jazyka, ale je uvězněno za zátkou z korku. Překážky je ale třeba překonávat. Od chvíle, kdy se poprvé podařilo vinařům víno uvěznit v láhvi, hledali lidé cestu, jak jej osvobodit. Cesta k vývrtce, jak ji známe dnes, byla velmi dlouhá, ale kde je vůle, je i cesta. Jako první se začaly používat kleštičky, kterými se zátka vytahovala. Přesahovala přes okraj hrdla láhve, a tak bylo vcelku jednoduché vytáhnout ji ven. A víno mohlo naplnit všechny smysly vnímání svou opojností. ...

Víno z České republiky na první pohled


Prakticky každému se někdy stalo, že se na první pohled moravské nebo české víno ukázalo při bližším přečtení etikety jako víno zahraniční. ...

Nasajte atmosféru sklepních uliček


Procházíte kolem sklepů různých tvarů a velikostí. Některé jsou pootevřené, tak do nich můžete nakouknout. U jiného vás zase už z dálky někdo zve, abyste se přišel podívat a ochutnal něco dobrého. ...

Trendem posledních let se stala růžová vína


Geografická poloha naší země je pro výrobu růžových vín více než ideální. ...

Vyznejte lásku vínem nejen na sv. Valentýna


Jenže jaké víno zvolit pro tak jedinečnou příležitost? ...