Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Články

Další netradiční výrobní postupy


Vinaři se odedávna různí v přístupech k vínu a jeho filozofii a každý se snaží předat vínu svou jedinečnost. A právě díky tomu nejsou všechna vína stejná a můžeme v nich stále objevovat to nové. Základní postup výroby vína je ale pro všechny stejný, a aby se výsledný produkt mohl nazývat vínem, dokonce i povinný. Protože je ale doba, kdy se každý snaží přijít na trh s něčím zvláštním a jedinečným, mnoho vinařů stále častěji přistupuje k netradičním způsobům výroby vína. A s jakými se kromě výše uvedeného kvevri můžeme ještě v moravských a českých sklepích potkat? ...

Kvevri vína


Vzhledem k tomu, že kouzlu tisíce let staré, ryze přírodní, metody výroby v nádobách kvevri podlehla už celá řádka moravských a českých vinařů, existuje i relativně široká nabídka těchto vína na trhu. A Jaká moravská kvevri vína si můžete koupit a vychutnat? ...

Anketa mezi kvevri vinaři


Pustit se do výroby kvevri vín vyžaduje jistou dávku odvahy, zkušeností a znalostí. Zeptali jsme se několika moravských vinařů, co je k tomu vedlo: ...

Kvevri, qvevri nebo také „oranžové víno“


Kvevri v doslovném překladu z gruzínštiny znamená „zakopat“ nebo „zakopaný“ a používá se pro označení keramických amfor pro výrobu vína tzv. kachetinskou metodou (Kacheti je oblast na východě Gruzie). Touto metodou se v Gruzii víno vyrábí už zhruba 8,5 tisíce let. Jedná se tak o absolutní návrat k výrobním i historickým kořenům vína. ...

Video: Co se dozvím z etikety


Chcete si koupit víno, máte přibližnou představu o ceně a o chuti vína, ale v obchodě je jich tolik, že nevíte, jak rychle vybrat to vaše. Dobrého vína je spousta, ale jak se v něm vyznat? Nepomohou-li zkušenosti, je nejdůležitějším pomocníkem etiketa. Dozvědět byste se z ní měli hlavně obsah cukru, jakostní zařazení vína, ročník vína a samozřejmě odrůdu.

Možnosti skladování vína


Pokud chcete mít doma více než jen pár lahví vína nebo si dokonce některá vína uchovávat a archivovat, brzo narazíte na problém s místem. Víno je zkrátka na prostor trochu náročnější koníček. Existuje ale několik variant, jak si víno vhodně a elegantně uložit, aby hezky vypadalo a zároveň mělo správné podmínky a bylo po ruce pro konzumaci. ...

Co by milovníkovi vína nemělo chybět ve výbavě?


Každý, kdo má rád víno, by měl pouvažovat, zda si pořídit několik pomocníků k otevření, podávání nebo uchovávání vína. Nejsou naprosto nezbytní, ale pomohou z pití vína vykouzlit opravdový zážitek. Na scénu přichází vývrtka, decanter, provzdušňovač, nálevka, vakuová pumpička a cooler. ...

Jak vybrat sklenice na víno?


Chcete-li si vychutnat víno se vším všudy, měli byste myslet i na výběr sklenice. Právě ta totiž podtrhne kombinaci chutí a vůní. Pojďme se podívat, jakou sklenici zvolit na bílé, růžové nebo červené víno, a případně, po které sáhnout při volbě sektu. ...

Tipy na akce


Turné Krále vín Mníšek Datum: 7. 12. 2018Místo: Mníšek pod Brdy, Klub přátel dobrého vína Káji Maříka a hostinec U Káji Maříka ...

Video: Kvevri


Kvevri znamená ve volném překladu z gruzínštiny „zakopej to“ nebo „zakopáno“. Jinak je ale kvevri keramická nádoba původem z Gruzie, která slouží pro výrobu vín a ve které se takto vína vyrábí už zhruba 8,5 tisíce let. Vína kvevri mají obrovský obsah tříslovin a přírodních látek a nejsou sířena.