Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

Navštivte vinařské akce

Navštivte
vinařské akce

Aktuality

20. 4. 2015 12:34, Kategorie: Pro odborníky

Informace o možnosti přihlásit vzorky na zahraniční soutěž podporovanou Vinařským fondem. Termín přihlášení: do 7.5.2015

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
20. 4. 2015 12:34, Kategorie: Pro odborníky

Informace o možnosti přihlásit vzorky na zahraniční soutěž podporovanou Vinařským fondem. Termín přihlášení: do 7.5.2015

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
20. 4. 2015 11:57, Kategorie: Pro odborníky

Informace o možnosti přihlásit vzorky na zahraniční soutěž podporovanou Vinařským fondem. Termín přihlášení: do 3.5.2015

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
20. 4. 2015 08:32, Kategorie: Pro odborníky

Informace o možnosti přihlásit vzorky na zahraniční soutěž podporovanou Vinařským fondem. Termín přihlášení: do 15.5.2015

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
17. 4. 2015 16:09, Kategorie: Pro veřejnost

V pátek, 17. dubna byl ukončen týden hodnocení vín na letošní ročník Valtických vinných trhů.

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
14. 4. 2015 07:31, Kategorie: Pro tisk

Moravská a česká růžová vína se i letos představí 1. května v Praze. Již sedmý ročník oblíbeného Svátku růžových vín zahájí tradičně novou sezonu

 DOZVĚDĚT SE VÍCE

Aktuality

VMVC Znaceni-vin-HP-1920x560-3

Kalendář akcí

přidat vlastní přidat vlastní Pokud jste přihlášeni, klikněte na tlačítko “Přidat akci” a přidejte do kalendáře akcí Vaši reklamu.  

 Více AKCÍ

Úvod a legislativní rámec

Víno patří k několika zemědělským komoditám od pradávna značně regulovaných. Důvodem je vysoká pracnost, a tím i jeho cena. Kvůli tomu se od dávnověku padělalo. A protože panovník chtěl mít ve své zemi pořádek, aby nepřicházel o své příjmy, začaly vznikat vinařské předpisy.

 Více informací
Rozdělení vín - Úvod

Rozdělení vín dle barvy vína

Bílé víno - bílé nebo červené hrozny révy vinné, popř. i z modré, bez nakvášení. Růžové víno - modré hrozny, krátké nakvášení, nebo ze směsi bílých, modrýcha popř. i červených hroznů. Červené víno - modré hrozny, nakvášení nebo zpracování v kvasících tancích.

 Více informací
Rozdělení vín - Dle barvy

Tichá vína

Jedná se o nejběžnější kategorii vín, kterou v jednoduchosti poznáme, jak už název napovídá, podle toho, že jsou to vína tichá, klidná, tedy nešumí.

 Více informací
types-of-wine-ticha

Šumivá a perlivá vína

Šumivé víno se získává prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením hroznového moštu nebo vína. Vína jen v případě, že jde o víno z EU nebo dovezené víno ze třetích zemí uvedených na seznamu Evropských společenství.

 Více informací
Rozdělení vín - Šumivá

Likérová vína

Je definováno v příloze I nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 jako výrobek, který vykazuje skutečný obsah alkoholu 15 až 22 % obj. a celkový obsah alkoholu nejméně 17,5 % obj.

 Více informací
Rozdělení vín - Likérová

Svatomartinské víno

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterým si podle tradice můžete přiťuknout na sv. Martina 11. listopadu. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.

 Více informací
Rozdělení vín - Svatomartinské

Burčák

V českých zemích, ale např. i v sousedním Rakousku či Slovensku, je u spotřebitelů v době vinobraní oblíbena konzumace částečně zkvašeného hroznového moštu.

 Více informací
Rozdělení vín - Burčák

Některé další důležité termíny u označování vín

Vinařský zákon, resp. jeho prováděcí vyhláška definuje některé další pojmy pro označování vín.

 Více informací
Rozdělení vín - Další

Vinařské regiony

Vinařská oblast Morava

Vinařská oblast Morava
Image Map

Vinařské regiony

Vinařská oblast Čechy

Vinařská oblast Čechy

Víno a stravování

 

VINAŘSKÉ SKLEPY

Otevřené dveře vinných sklepů

Navštivte vinné sklepy. Mají pro Vás otevřeno vždy v pátek, sobotu i neděli. V jiné dny po dohodě. Ve zbytku týdne je umožněna návštěva alespoň jednoho vinařství po předchozí domluvě.

 seznam otevřených sklepů

 

Víno a stravování

Certifikované restaurace

Vybrané restaurace oblíbené vinařskými gurmány nabízejí certifikované služby.

 seznam restaurací 

Degustace a skladování

DEGUSTACE A SKLADOVÁNÍ

Při jaké teplotě pít víno?

 Jak správně skladovat víno
Play/Pause