Na naše vinice svítí jedno slunce. Přesto na nich vznikají vína neobyčejně rozmanitá, která vynikají originálními ovocnými tóny a kořenitostí, bohatým spektrem aromatických látek a harmonickou plnou chutí. Právě proto jsou moravská a česká vína vyhledávána milovníky kvalitních a optimálně vyzrálých vín.

Na celkové úmrtnosti se u nás podílí převážně úmrtnost na srdeční infarkt a na mozkovou mrtvici. Tyto příčiny se objevují na prvních dvou místech také v celosvětovém měřítku. Studie vlivu pití alkoholu na celkovou úmrtnost posuzují na prvním místě úmrtnost na srdeční infarkt, ale také jiné příčiny, které s pitím malého množství alkoholu nesouvisejí. Z těchto důvodů jsou studie celkové úmrtnosti při konzumaci alkoholu méně směrodatné pro studium úmrtnosti na srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici než studie, cíleně zaměřené na tyto příčiny.

Pravděpodobně z důvodu rozdílnosti příčin úmrtí našel Duffy se spolupracovníky velké rozdíly mezi jednotlivými studiemi o celkové úmrtnosti ve vztahu k pití alkoholu. Přesto z jeho práce jednoznačně vyplynulo, že u abstinentů je celková úmrtnost vyšší než u konzumentů alkoholu. Také podle rozsáhlé studie ze Šanghaje klesla celková úmrtnost po pití jednoho až čtyř drinků denně na riziko nižší o 18 % proti abstinentům.

Celková úmrtnost, hodnocená ve studii o výzkumu, provedeném na britských lékařích, vykázala při mírném pití vína v množství přibližně 30 g alkoholu denně rovněž pokles. Při větší spotřebě sice úmrtnost stoupala, ale nedosáhla hodnoty jako u abstinentů ani po trojnásobném zvýšení spotřeby alkoholu. Celková úmrtnost byla signifikantně snížena také u skupiny 90 150 lékařů sledovaných pět let, po pití jednoho až čtyř drinků měsíčně. Největší snížení bylo dosaženo při pití dvakrát až šestkrát týdně. Ještě při konzumaci více než dvou drinků denně byla hodnota celkové úmrtnosti nižší u pacientů po srdečním infarktu, zatímco u pacientů, kteří srdeční infarkt neměli, se při hodnotě pití vyšší než 2 g alkoholu denně vrátila k výchozí hodnotě.

Závěr

Přestože je celková úmrtnost méně citlivá než úmrtnost na srdeční infarkt pro hodnocení pití malého množství alkoholu, je zřejmé, že pití malého množství alkoholu snižuje nejen úmrtnost na srdeční infarkt, ale také celkovou úmrtnost.

Zdroj: Pít či nepít (Pití vína a srdeční infarkt)
© Milan Šamánek, Zuzana Urbanová
© RADIX, spol. s r.o.
Další informace na www.radix-knihy.cz

Vložil: Super User

Nejnovější recept

Slaná majonézová bábovka

Před řadou let, kdy se u nás začalo volněji dýchat a výrobci zjistili, že zákazníka je třeba vtáhnout do hry, vyhlásila některá z tehdy čerstvě privatizovaných „vajíčkáren“ soutěž o chutné originální recepty s použitím majonézy. A protože majonéza jsou vlastně vyšlehané žloutky s olejem (v té průmyslové je tedy vajec výrazně méně, než v domácí, ale navíc zase obsahuje paletu „chytrých“ pomocných látek a emulgátorů, z nichž řada se používá i ve zlepšujících přípravcích pro pekárny) a vejce s o ...

Ostatní recepty »

Momentálně neprobíhají žádné akce.

Jaký informační zdroj používáte pro hledání informací o vinařských akcích a vinařské turistice?