Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

Víno léčí od nepaměti

Tisíce let ve společnosti vína

O příznivém působení vína na lidský organismus věděli již staří Řekové a Egypťané. První lékařská škola na světě, která oficiálně doporučovala používat víno k léčení různých neduhů, vznikla na řeckém ostrově Kos. Víno se využívalo prakticky ve všech podobách a k celé řadě různých účelů – proti nachlazení, k tišení bolesti nebo jako dezinfekční prostředek. 

Z hroznové šťávy se připravovaly masti, listy révy zas pomáhaly zastavit krvácení a léčit hemoroidy, sušené hrozny (rozinky) se staly dobrým lékem na odstranění zácpy a nechutenství. Během své lékařské praxe víno hojně aplikoval například nejslavnější starověký lékař Hippokratés (jako diuretikum a na snížení tělesné teploty) a později v 16. století i Paracelsus, další významná osobnost dějin medicíny. 

Odkazy na léčivé účinky vína lze dohledat také v Bibli, ostatně symbolické spojení mezi vínem a krví přetrvává v křesťanství dodnes. V průběhu 18. století bylo víno dokonce bezpečnějším nápojem než voda, a to díky obsahu alkoholu a kyselin, které potlačují výskyt bakterií.

Navštivte vinařské akce

Navštivte
vinařské akce

Aktuality

26. 3. 2015 13:26, Kategorie: Pro tisk

Celkem 4 dny hodnotili nejlepší světoví degustátoři přes 1500 vín na mezinárodní soutěži vín Bacchus 2015 ve španělském Madridu. Naše vína se zde

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
26. 3. 2015 13:26, Kategorie: Pro tisk

Celkem 4 dny hodnotili nejlepší světoví degustátoři přes 1500 vín na mezinárodní soutěži vín Bacchus 2015 ve španělském Madridu. Naše vína se zde

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
25. 3. 2015 10:27, Kategorie: Pro veřejnost

Také přijdete do obchodu či vinotéky, tápete mezi stovkami lahví a jen těžko se dokážete zorientovat a vybrat víno, které si pro daný účel vlastně chc

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
24. 3. 2015 09:19, Kategorie: Pro tisk

Na úspěchy našich vín z Moravy a Čech na mezinárodních soutěžích jsme si už rádi zvykli, čas od času se ale objeví přeci jen pozoruhodný výsledek

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
23. 3. 2015 09:43, Kategorie: Pro veřejnost

Již podruhé mají vinaři, vinohradníci ale i milovníci vína, kteří se chtějí s problematikou vinařství seznámit hlouběji, možnost doplnit e-learningovo

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
17. 3. 2015 17:49, Kategorie: Pro odborníky

Vážení vinaři , v druhé polovině 2014 jsem byl v kontaktu s Českým velvyslanectvím v Polsku ohledně možností uspořádat prezentaci moravských vinařů na

 DOZVĚDĚT SE VÍCE

Aktuality

Kalendář akcí

přidat vlastní přidat vlastní Pokud jste přihlášeni, klikněte na tlačítko “Přidat akci” a přidejte do kalendáře akcí Vaši reklamu.  

 Více AKCÍ

Úvod a legislativní rámec

Víno patří k několika zemědělským komoditám od pradávna značně regulovaných. Důvodem je vysoká pracnost, a tím i jeho cena. Kvůli tomu se od dávnověku padělalo. A protože panovník chtěl mít ve své zemi pořádek, aby nepřicházel o své příjmy, začaly vznikat vinařské předpisy.

 Více informací
Rozdělení vín - Úvod

Rozdělení vín dle barvy vína

Bílé víno - bílé nebo červené hrozny révy vinné, popř. i z modré, bez nakvášení. Růžové víno - modré hrozny, krátké nakvášení, nebo ze směsi bílých, modrýcha popř. i červených hroznů. Červené víno - modré hrozny, nakvášení nebo zpracování v kvasících tancích.

 Více informací
Rozdělení vín - Dle barvy

Tichá vína

Jedná se o nejběžnější kategorii vín, kterou v jednoduchosti poznáme, jak už název napovídá, podle toho, že jsou to vína tichá, klidná, tedy nešumí.

 Více informací
types-of-wine-ticha

Šumivá a perlivá vína

Šumivé víno se získává prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením hroznového moštu nebo vína. Vína jen v případě, že jde o víno z EU nebo dovezené víno ze třetích zemí uvedených na seznamu Evropských společenství.

 Více informací
Rozdělení vín - Šumivá

Likérová vína

Je definováno v příloze I nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 jako výrobek, který vykazuje skutečný obsah alkoholu 15 až 22 % obj. a celkový obsah alkoholu nejméně 17,5 % obj.

 Více informací
Rozdělení vín - Likérová

Svatomartinské víno

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterým si podle tradice můžete přiťuknout na sv. Martina 11. listopadu. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.

 Více informací
Rozdělení vín - Svatomartinské

Burčák

V českých zemích, ale např. i v sousedním Rakousku či Slovensku, je u spotřebitelů v době vinobraní oblíbena konzumace částečně zkvašeného hroznového moštu.

 Více informací
Rozdělení vín - Burčák

Některé další důležité termíny u označování vín

Vinařský zákon, resp. jeho prováděcí vyhláška definuje některé další pojmy pro označování vín.

 Více informací
Rozdělení vín - Další

Vinařské regiony

Vinařská oblast Morava

Vinařská oblast Morava
Image Map

Vinařské regiony

Vinařská oblast Čechy

Vinařská oblast Čechy

Víno a stravování

 

VINAŘSKÉ SKLEPY

Otevřené dveře vinných sklepů

Navštivte vinné sklepy. Mají pro Vás otevřeno vždy v pátek, sobotu i neděli. V jiné dny po dohodě. Ve zbytku týdne je umožněna návštěva alespoň jednoho vinařství po předchozí domluvě.

 seznam otevřených sklepů

 

Víno a stravování

Certifikované restaurace

Vybrané restaurace oblíbené vinařskými gurmány nabízejí certifikované služby.

 seznam restaurací 

Degustace a skladování

DEGUSTACE A SKLADOVÁNÍ

Při jaké teplotě pít víno?

 Jak správně skladovat víno
Play/Pause