Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

Víno léčí od nepaměti

Tisíce let ve společnosti vína

O příznivém působení vína na lidský organismus věděli již staří Řekové a Egypťané. První lékařská škola na světě, která oficiálně doporučovala používat víno k léčení různých neduhů, vznikla na řeckém ostrově Kos. Víno se využívalo prakticky ve všech podobách a k celé řadě různých účelů – proti nachlazení, k tišení bolesti nebo jako dezinfekční prostředek. 

Z hroznové šťávy se připravovaly masti, listy révy zas pomáhaly zastavit krvácení a léčit hemoroidy, sušené hrozny (rozinky) se staly dobrým lékem na odstranění zácpy a nechutenství. Během své lékařské praxe víno hojně aplikoval například nejslavnější starověký lékař Hippokratés (jako diuretikum a na snížení tělesné teploty) a později v 16. století i Paracelsus, další významná osobnost dějin medicíny. 

Odkazy na léčivé účinky vína lze dohledat také v Bibli, ostatně symbolické spojení mezi vínem a krví přetrvává v křesťanství dodnes. V průběhu 18. století bylo víno dokonce bezpečnějším nápojem než voda, a to díky obsahu alkoholu a kyselin, které potlačují výskyt bakterií.

VMVC Ruzove web3 1920x325 2

Navštivte
vinařské akce

Aktuality

2. 9. 2015 08:57, Kategorie: Pro veřejnost

Nejstarší moravské VOC slaví už podruhé za sebou nejvyšší úspěch v Národní soutěži vín znojemské vinařské podoblasti a potvrzuje, že značka VOC se sta

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
2. 9. 2015 08:57, Kategorie: Pro veřejnost

Nejstarší moravské VOC slaví už podruhé za sebou nejvyšší úspěch v Národní soutěži vín znojemské vinařské podoblasti a potvrzuje, že značka VOC se sta

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
31. 8. 2015 12:04, Kategorie: Pro příznivce vin. turistiky

Vážení milovníci vinařské turistiky, vybrali jsme pro vás to nejzajímavější z bohaté nabídky akcí s našimi víny na měsíc září. Přijměte pozvání n

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
31. 8. 2015 11:39, Kategorie: Pro odborníky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila seznam důvěrníků pro ověřování hroznů.

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
29. 8. 2015 10:48, Kategorie: Pro veřejnost

Podruhé v desetileté historii se stalo Championem suché víno, poprvé jde o víno z barrique sudu. Jeho autorem je vrbický vinař Leoš Horák. S

 DOZVĚDĚT SE VÍCE
25. 8. 2015 09:53, Kategorie: Pro tisk

Hodnocení vín s původem hroznů mikulovské vinařské podoblasti pokračoval závěrem minulého týdne seriál Národní soutěže vín. Šampionem mikulovské vinař

 DOZVĚDĚT SE VÍCE

Aktuality

VMVC Znaceni-vin-HP-1920x560-3

Kalendář akcí

přidat vlastní přidat vlastní Pokud jste přihlášeni, klikněte na tlačítko “Přidat akci” a přidejte do kalendáře akcí Vaši reklamu.  

 Více AKCÍ

Úvod a legislativní rámec

Víno patří k několika zemědělským komoditám od pradávna značně regulovaných. Důvodem je vysoká pracnost, a tím i jeho cena. Kvůli tomu se od dávnověku padělalo. A protože panovník chtěl mít ve své zemi pořádek, aby nepřicházel o své příjmy, začaly vznikat vinařské předpisy.

 Více informací
Rozdělení vín - Úvod

Rozdělení vín dle barvy vína

Bílé víno - bílé nebo červené hrozny révy vinné, popř. i z modré, bez nakvášení. Růžové víno - modré hrozny, krátké nakvášení, nebo ze směsi bílých, modrýcha popř. i červených hroznů. Červené víno - modré hrozny, nakvášení nebo zpracování v kvasících tancích.

 Více informací
Rozdělení vín - Dle barvy

Tichá vína

Jedná se o nejběžnější kategorii vín, kterou v jednoduchosti poznáme, jak už název napovídá, podle toho, že jsou to vína tichá, klidná, tedy nešumí.

 Více informací
types-of-wine-ticha

Šumivá a perlivá vína

Šumivé víno se získává prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením hroznového moštu nebo vína. Vína jen v případě, že jde o víno z EU nebo dovezené víno ze třetích zemí uvedených na seznamu Evropských společenství.

 Více informací
Rozdělení vín - Šumivá

Likérová vína

Je definováno v příloze I nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 jako výrobek, který vykazuje skutečný obsah alkoholu 15 až 22 % obj. a celkový obsah alkoholu nejméně 17,5 % obj.

 Více informací
Rozdělení vín - Likérová

Svatomartinské víno

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterým si podle tradice můžete přiťuknout na sv. Martina 11. listopadu. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.

 Více informací
Rozdělení vín - Svatomartinské

Burčák

V českých zemích, ale např. i v sousedním Rakousku či Slovensku, je u spotřebitelů v době vinobraní oblíbena konzumace částečně zkvašeného hroznového moštu.

 Více informací
Rozdělení vín - Burčák

Některé další důležité termíny u označování vín

Vinařský zákon, resp. jeho prováděcí vyhláška definuje některé další pojmy pro označování vín.

 Více informací
Rozdělení vín - Další

Vinařské regiony

Vinařská oblast Morava

Vinařská oblast Morava
Image Map

Vinařské regiony

Vinařská oblast Čechy

Vinařská oblast Čechy

Víno a stravování

 

VINAŘSKÉ SKLEPY

Otevřené dveře vinných sklepů

Navštivte vinné sklepy. Mají pro Vás otevřeno vždy v pátek, sobotu i neděli. V jiné dny po dohodě. Ve zbytku týdne je umožněna návštěva alespoň jednoho vinařství po předchozí domluvě.

 seznam otevřených sklepů

 

Víno a stravování

Certifikované restaurace

Vybrané restaurace oblíbené vinařskými gurmány nabízejí certifikované služby.

 seznam restaurací 

Degustace a skladování

DEGUSTACE A SKLADOVÁNÍ

Při jaké teplotě pít víno?

 Jak správně skladovat víno